2 kg udziec jagnięcy
2 cebule
1 czerwona cebula
1/2 mały seler
2 marchewki
250 g oliwek bez pestek
Bulion pomidorowy 750 g
1 łyżeczka kminku kruszony
1 łyżeczka curry
1 szklanka białego wina
5 ząbków czosnku
sól
pieprz
5 łyżek oliwy z oliwek
Do marynaty należy :
4 łyżki musztardy
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka tymianku maruntt
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka papryki
Przygotować w ten sposób:
Mycie ich udziec jagnięcy ,część
kurczaka marynowane w mieszaninie powyższych składników
Pozostawić mięso w marynacie przez
dwie godziny w lodówce .
Oczyścić i umyć je dobrze i obcasy
posiekaną cebulę .
Czyste seler i marchew, umyć je
dobrze i dać im starty grzywny .
Kurczak na gorącym oleju z oliwek i
dodać pokrojoną cebulę .
Po upływie 1 minuty , dodać marchewkę
i seler na złom razem nawet dwie minuty, aby zostawić wózek razem.
Następnie dodać mięso i marynaty
wraz z plasterki czosnku .
Zostaw ciepło 30-40 minut .
Dodaj curry, kminek i oliwki
zmiażdżone .
Mieszaniny i niech ciepło przez
kolejne pięć minut.
Dodaj bulion i posiekane pomidory ,
doprawić solą i pieprzem , wlać wino i dać go do piekarnika na 40 minut .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz